pátek 9. listopadu 2012

Pesto

V jednom z minulých příspěvků jsem vám slíbila recept na pravé PESTO ALLA GENOVESE!! Možná jdu, jak se říká, tak trochu "s křížkem po funuse", protože v Čechách vzhledem k počasí už bude bazalka asi dávno omrzlá, ale kdyby jste přece jenom měli pár rostlinek někde "v teple", můžete si z nich udělat zásobu na zimu třeba právě v podobě voňavého pesta!

 
Ingredience:
 
50g bazalky
2 stroužky česneku
100ml olivového oleje
70g parmazánu (cca 6 lžic)
30g sýr pecorino (cca 2 lžíce - nemusí být)
15g piniových oříšků (cca 1 lžíce)
hrubá sůl
 
...
 
Do hmoždíře vložíme česnek spolu se špetkou hrubé soli a rozmačkáme. Až vznikne z česneku krém, přidáme lístky bazalky (nesmí být mokré) spolu s další špetkou soli, která by měla zachovat pestu jasně zelenou barvu. Pomalu drtíme, dokud z bazalky nezačne téct zelená šťáva. V tento moment přidáme piniové oříšky a znovu drtíme, dokud nezkrémovatí. Poté postupně přidáme najemno nastrouhané sýry (nevím, jaká je u nás možnost sehnat pecorino; pokud neseženete, nahraďte jej parmazánem) a pokračujeme v míchání... Nakonec slabým proudem a za stálého míchání přidáme olivový olej a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne krásně krémová pasta.
 
...
 
Pesto můžete zavařit do skleniček, ale aby si zachovalo svou výraznou chuť, je lepší ho zamrazit. Rada mého známého kuchaře byla, naplnit pestem tvořítka na led a pak jednotlivé kostky naskládat třeba do pytlíku...pro lepší skladování. Pak jen vyndáte určitý počet kostek a je to...GENIÁLNÍ ;-)!
 
Kdyby jste si nečím nebyly jisté, tak tady je fotopostup:
Jo a v receptech hodlám pokračovat!
Dobrou chuť!
 
K.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat